Munkavállalás

Regisztráció
Európai Uniós csatlakozásunkat követően alapvetően megváltozott a helyzet azok számára, akik most szeretnének orvosként munkát vállalni az Egyesült Királyságban. Az első feltétel az orvosi diploma elfogadtatása a GMC-vel (General Medical Council – a Magyar Orvosi Kamarának megfelelő testület). Kétfajta regisztráció létezik az un. provisional és a full regisztráció. Előbbi ránk nem vonatkozik, ugyanis a magyar diploma magában foglalja az un. internship-et is, vagyis a mi cselédkönyves hatodik évünket. A teljes jogú, un. full regisztrációt mindazok megkapják akik diplomájukat 1986. szeptember 1.-je után kapták meg és az alábbi dokumentumokat benyújtják a GMC-hez:

A jelentkezéskor ezen dokumentumokat kell elküldeni, a levelekből az eredetit angol fordításban ha magyarul íródtak. A hivatalos dokumentumok fénymásolata is elég, az erdeti dokumentumokat a személyes megjelenés során kell bemutatni.

Az igazolások nem lehetnek három hónapnál korábban keltezettek amikor a jelentkezést elfogadják (!), emiatt érdemes a folyamatot ezek beszerzésével kezdeni, és akkor elküldeni amikor már minden együtt van.

Személyes megjelenés
A kérelem beérkezését követően általában e-mailben ad tájékoztatást a GMC a regisztrációs folyamat beindításáról és folyamatosan annak állásáról. Amint minden együtt van és megfelel a feltételeknek, ugyancsak e-mailben küldenek egy felhasználónevet és jelszót. Ennek segítségével lehet bejelentkezni a My-GMC weboldalra, ahol ki kell választani a személyes megjelenés napját és idejét. Erre azért van szükség, hogy a meggyőződjenek a jelentkező személyéről, vagyis annak adják ki a regisztrációt, aki a fényképen van.

Regisztrációs díj
A regisztráció díja jelenleg 290 font. A díj egy évet fedez, regisztráció elfogadásának napjától számítva. Ezt követően évente fizetni kell a díjat a regisztráció fenntartása érdekében. Az átutaláshoz szükséges banki adatokat e-mailben küldik meg. Az összegnek legkésőbb a személyes megjelenés idejére a GMC-hez meg kell érkeznie.
Szakorvosi regiszter
A szakorvosi regiszter (Specialist Registration) biztosítja, hogy az orvos az Egyesült Királyságban címzetes (honorary), fix idejű (fix term) vagy határozatlan idejű (substantive) konzultánsi állást betölthessen. A regisztráció egyik feltétele a full regisztráció megléte és az, hogy a magyarországi szakképzésnek meg kell felelnie az “European Medical Directive 93/16/EEC”-ben leírt követelményeknek. Ezen szabályok szerint mindazok, akik szakképesítésüket 1991 után szerezték meg megfelelnek a feltételeknek és automatikusn megkapják a regisztrációt. Azok, akik ennél korábban szakvizsgáztak a “Jó hírnév” igazolás kérésekor azonnal kérjenek a minisztlriumból igazolást arra, hogy szakképesítésük a fenti rendeletben foglaltaknak megfelel. Ezt a minisztérium minden további nélkül kiadja.
A fentiekről és a naprakész helyzetről a www.gmc-uk.org címen találsz információt.

Megjegyzés – 1
Az elmúlt hetekben sokan fordultak hozzám kérdéssel a regisztrációval és munkavállalással kapcsolatban. Az egyik általános probléma a 290 angol font, ami egy átlagos havi (magyar) fizetés. Ezt nem szívesen vállalja az, aki nem biztos a terveiben, vagy csak hosszabb-rövidebb időre jönne. Nos, ez az összeg nem spórolható meg, a kérdés csak az, hogy előbb állásajánlat legyen és utána regisztráció vagy fordítva. Ez általában az állástól függ. Azok, akik NHS állásra jelentkeznek vegyék figyelembe, hogy a jelentkezéskor alapkövetelmény a GMC regisztráció megléte. Sokszor azonabn elfogadják azt is, ha a regisztráció folyamatban van, azonban ezt a kórháztól előbb meg kell kérdezni.
Megjegyzés – 2
Az állásokat a BMJ-ben hirdetik meg, online a www.bmjcareer.com címen érhető el. Az állásokra pályázni kell, mégpedig írásban, az önéletrajz (CV, Curriculum Vitae) melléklésével. Szinte minden álláshoz feltétel egy jelenkezési lap kitültése, amelyet vagy le lehet tölteni a honlapjukról, vagy e-mailben elküldik. A beérkezett pályázatokat egy bizottság bírálja el, majd a jelentkezők számától függően kiválasztanak 3-6 jelöltet, akiket azután behívnak egy elbeszélgetésre, interview-ra. Itt személyesen kell megjelenni, mese nincs, ki kell utazni. Aki itt “nyer” annak ajánlják fel az állást, amit vagy elfogad, vagy nem. Ez az út biztosítja, hogy a feltehetőleg legalkalmasabb jelölt kapja meg az állást. Ez általános gyakorlat, megkerülni NEM lehet, ismeretségi alapon, beajánlással éppen előre lehet kerülni a sorban, de a procedúrát megúszni nem lehet, miután a veszetes(ek)nek joguk van a döntést megóvni amennyiben úgy tűnik, hogy a kiválasztás nem a fair play szabályai szerint történt.

Sokan csinálják azt, hogy csak elküldik a kívánt iratokat és azután csak várnak. Nos, ők szinte mindíg csak elutasítást fognak kapni. Ma már 5-15 jelentkező van egy állásra, a sikerhez némi aktivitás szükséges. Először is telefonon érdemes érdeklődni az állással kapcsolatban, de nem a munkaügyi részlegnél, hanem a jövendő kollégáknál. Az ő nevét és elérhetőségét minden álláshirdetés tartalmazza. Személyes megjelenés, bemutatkozás, érdeklődő látogatás az állást hirdető kórházban azt a benyomást kelti, hogy a jelentkező valóban édeklődik és szándékai komolyak. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy egy hús vér embert lássnak a papírok mögött, a beszélgetések során nagyon könnyű egy szakmailag jól képzett, elhivatott ember benyomását kelteni. Ez igen sokat nyom a latba, véleményem szerint enélkül az esélyek a nullához közelítenek. Mindezt persze a shortlist-ázás előtt kell megtenni.

Last updated: 2007.03.27.